Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

4.4.06

Τα λάθη του παρελθόντος MENU.


  • Το λαδανο.


Το λαδανο από το φυτό Cistus Cteticus (Cistus Incanus) είναι ένα πολύτιμο φυσικό προϊόν με μεγάλη ιστορία, χρήση στη λαϊκή θεραπευτική και με με μεγαλη επιστημονική ερευνά σε εξέλιξη

Η έλλειψη πιστοποίηση για το προϊόν και η κερδοσκοπική τάση που επικρατούσε, η αγνοία γύρω από την ιστορία του, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να κυκλοφορήσουν διάφορα σκευάσματα με την ονομασία «λαδανο».

Το κύριο πρόβλημα προέρχεται βεβαία από την Ισπανία.

Στην Ισπανία παρόλο που φύετε το φυτό Cistus Creticus, δεν είναι δυνατή η συλλογή της ρητίνης λαδανο. Οι Ισπανοί όμως αντιλαμβανόμενοι την άξια της ρητίνης κατάφεραν να παράγουν από άλλο είδος Cistus ένα είδος γόμας με την χρήση μεγάλων βραστήρων. Βράζουν το φυτό αυτό σε μεγάλα καζάνια και με την χρήση αλκαλικών διαλυμάτων μαζεύουν την γόμα από την επιφάνεια.

Η γόμα αυτή έχει διαφορετικό άρωμα και ιδιότητες από το λαδανο αλλά χωρίς σωστή πολιτική εκ μέρος μας κατάφεραν να περάσουν την ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ «ότι παράγουν λαδανο με την διάφορα ότι ο δάκος τους τρόπος είναι ο «ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ» και ο δικος μας ο «ΠΑΛΙΟΣ»».

Αυτό βεβαία δεν είναι σωστό γιατί τα δυο προϊόντα έχουν ΤΕΛΙΩΣ διαφορετικές ιδιότητες και το σημαντικότερο δεν υπάρχει ιστορική αναφορά για την συλλογή της ρητίνης με τον τρόπο αλλά και από το φυτό που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί.

Η προπαγάνδα της Ισπανίας είναι πολύ ισχυρή που κατάφεραν να αποσπάσουν για το φυτό αυτό το επιστημονικό όρο «Cistus ladaniferus» (Κισθο ο λαδανιφερους), οι ντόπιοι το φυτό αυτό το αποκαλούν «jara» όπως προανέφερα δεν υπάρχει ιστορική αναφορά για την συλλογή του λαδανου στην Ισπανία με την χρήση του τρόπου αυτόυ και από το φυτό αυτό.


Η Ισπανική γόμα είναι ένα καθαρά βιομηχανικό προϊόν οποιοδήποτε φυτό δίνει πανολαδια (γομα) όταν βραστεί σε αλκαλικά διαλύματα 

  • Η λαδανια Cistus Incanus creticus.
Η λαδανια είναι ένα βότανο με τεράστια παράδοση στην λαϊκή παράδοση της Κρήτης.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την θεραπευτική δύναμη της (κυρίως στην Γερμάνια).

Η λαδανια είναι το φυτό με την περισσότερη περιεκτικότητα σε πολυφενολες.

Προφανώς τα φυτά που δίνουν την ρητίνη λαδανο είναι πλουσιότερα σε συστατικά ,