Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

9.3.10

Λαϊκή Παράδοση-Λαδανο-Menu

1).Τσιγάρο.

Το λαδανο καπνίζεται μαζί με το τσιγάρο.

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σίσες ο αλάδανος καπνίζετε.

Περνούμε ένα μικρό κομμάτι από την ρητίνη του αλαδάνου την τρίβουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει λεπτό και να προσαρμοστεί σε ένα τσιγάρο και να καπνιστεί.

2). Βασκανία, μάτιασμα ή κακό μάτι.

Βασκανία, μάτιασμα ή κακό μάτι ονομάζεται η πεποίθηση κατά την οποία είναι δυνατό να επηρρεαστεί αρνητικά ένας ανθρωπος εξ'αιτίας του φθόνου ή μονάχα ενός βλέμματος από έναν άλλο άνθρωπο (πιθανόν και ακούσια). Η διαδικασία αυτή καθώς και οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής της, διαφέρει από τόπο σε τόπο.

Το λάβδανο θεωρείτε αποτρεπτικό της βασκανίας επίσης όταν καίγεται σαν λιβάνι θεωρείτε ότι διώχνει τα «πονηρά πνεύματα». 
Το "Χέρι της Φατιμά" όπως το αποκαλούν οι μουσουλμάνοι, ή το "Χέρι της Μύριαμ" όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι, φυλαχτό κατά της βασκανία


"Θεωρείται φάρμακο αντιλοιμικό και όταν ερθη σ υ ρ τ ι κ ο στα χωριά, τον βάζουν σε σακκουλάκια και τον κρεμούν στο λαιμό των παδϊων. Θεωρείται και αποτρεπτικόν τής βασκανίας και οι μητέρες τον παραχώνουν στις, σκουφίτσες και στα μαλλάκια των βρεφών."
Από το βιβλίο.
«Συμβολή εις τη δημώδη ορολογίαν των φυτών»
Της Φραγκάκη Ευαγγελία
Αθηνα 1969

3).Απόστολος Παύλος.


"Άγιος Παύλος", Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, 1608-1614, Museo del Greco, Τολέδο.

Η λαϊκή παράδοση για να δήξει την πόσο δύσκολη δουλεία είναι το μάζεμα του λάβδανου, θέλει να έχει καταδικάσει ο Απόστολος των Εθνών  Παύλος.

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος όταν ήρθε στην Κρήτη δεν έμμηνε και με τις καλύτερες εντυπώσεις από τους Κρητικούς

Επιστολή προς Τιτό:
"Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί" (Τίτ. 1:12),

Powered By Blogger