Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

25.3.10

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ MENU

A).ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ

Η Εθνική Εταιρία Εθνοκοφαρμακολογιας έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από σεμινάρια για τα σημαντικότερα βότανα της Πατρίδα μας. Το 1996 πραγματοποίησε στο Μπαλί Ρέθυμνου για το Λάδανο.

http://www.iama.gr/ethno
Πρακτικά Διήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου: «Το Κρητικό Λάδανο» Κρήτη, 13 - 14 Ιουλίου 1996 στο Μπαλί Ρεθύμνου.

Πρακτικά Διήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου: «Το Κρητικό Λάδανο» Κρήτη, 13 - 14 Ιουλίου 1996

  1. "Βοτανική περιγραφή του φυτού cistus creticus L." (Δεμέτζος, Κων/νος, Επικ. Καθηγητής Φαρμακογνωσίας Πανεπιστημίου Αθηνών)
  2. "Απομόνωση και χαρακτηρισμός συστατικών των φαρμακευτικών φυτών της Kρήτης Cistυs creticυs subsp. creticυs L.” (Χ. Ε. Κατερινόπουλος, Α. Κουβαράκης, Ν. Ζωάκης, Ν. Στρατηγάκης ).
  3. “"Η Χημική Σύσταση και η Φαρμακολογική δράση της ρητίνης Λάδανο"” (Δεμέτζος, Κων/νος , Ph.d, Επικ. Καθηγητής Φαρμακογνωσίας Πανεπιστήμιου Αθηνών).
  4. “"Οικοφυσιολογiκες Παρατηρήσεις στο φυτό cistus creticus L.” (Οικονομάκης Κ. Δ., Αναπλ. Ερευνητής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε).
  5. “"Χρήσεις του Λάδανου στην Κοσμητολογία” (Κουτσιάνας Νικόλαος, Φαρμακοποιός - Δ/νων Σύμβουλος APIVITΑ).


B).Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Δημοτικό Σχολείο Σισών. 2005. 

3/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Σισων.
Επίσης το 3/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Σισων διοργάνωσε μια περιβαλλοντική εργασία με θέμα «Όταν γυρίζει ο αλάδανος τα΄ αχτένιστο κεφάλι του».

"...Το «αλαδάνισµα» είναι µια επίπονη, πολύωρη και δύσκολη διαδικασία. Ο «αλαδανάρης» πρέπει να είναι για πολλές ώρες στον ήλιο σηκώνοντας το αργαστήρι και χαιδεύοντας το φυτό. Το µικρότερο σε βάρος αργαστήρι είναι 3 κιλά. Οι λουρίδες του σήµερα είναι από λάστιχο. Η µέρα που θα επιλεχθεί για αλαδάνισµα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ζεστή για να ιδρώσει το φυτό και να εκκρίνει το ρετσίνι στις λουρίδες του αργαστηριού. Έπειτα, αφού γεµίσουν το αργαστήρι τους, το απλώνουν πάνω σε ένα τσουβάλι και µε ένα ειδικό εργαλείο, το «ξυστρί», ξύνουν τις λουρίδες του και συλλέγουν το λάδανο. Υψηλή θερµοκρασία απαιτείται και για το ξύσιµο του αργαστηριού...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ∆ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

...Οι λουρίδες του αργαστηριού δεν πληγώνουν τις αλαδανιές και δεν τις καταστρέφουν γιατί δεν τις χτυπούν αλλά τις χαιδεύουν. Οι αλαδανιές κινδυνεύουν από την οικοπεδοποίηση, την καλλιέργεια ελιών και την υπερβόσκηση. Σύµφωνα µε τον κύριο Οικονοµάκη τα φύλλα της αλαδανιάς αλλάζουν µορφή µετά τη χρήση τους ως τροφή κατσικοπροβάτων. Τη διαφοροποίηση αυτή τη διαπιστώσαµε και εµείς µετά από τα λεγόµενα αυτά...."

Περισσότερα:
dim-sison.reth.sch.gr/environmental/environmental.htm - 2k - Συμπληρωματικό αποτέλεσμα -

http://81.186.166.197/sppe/sppe2/sppe/PDFs/1291-1297_sppe.pdf

Η αφίσσα:
http://photos1.blogger.com/blogger2/5494/617790551582895/1600/afissa1.jpg

SITE:
http://dim-sison.reth.sch.gr
Powered By Blogger