Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

16.3.10

Πολιτισμοί - λαδανο Menu

1).Ορθόδοξη Εκκλησία

i)Το λαδανο αποτελεί ένα από τα 57 συστατικά του Αγίου Μύρου.
Άγιο Μύρο ονομάζεται ένα μείγμα λαδιού και 57 διαφορετικών φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών ουσιών, το οποίο παρασκευάζεται κατ' αρχαίο προνόμιο αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάθε δέκα περίπου χρόνια, και κατόπιν αποστέλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά το μυστήριο του χρίσματος (μετά τη βάπτιση). Ονομάζεται και «έλαιον ευχαριστίας», «έλαιον χρίσεως», «χρίσμα ευχαριστίας», «χρίσμα επουράνιον»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α'.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αυλοποτάμου προμηθεύει  το Οικουμενικό Πατριαρχείο με λάβδανο από την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Κρήτης.



ii) Το λαδανο χρησιμοποιείτε στα Θυρανοίξια των Ιερών Ναών.


Θυρανοίξια.

"Τώρα είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στο κυριώτερο μέρος της τελετής. Ο Επίσκοπος εκχύει τρείς φορές Άγιο Μύρο στα Ιερά Λείψανα, ευχόμενος να είναι «αιωνία η μνήμη των κτητόρων του Αγίου Οίκου τούτου». Στη συνέχεια, αφού τα ασφαλίσει σε ειδική θήκη, τα τοποθετεί στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας στην ειδική οπή που υπάρχει για το λόγο αυτό και ονομάζεται «φυτόν». Πάνω από τα Άγια Λείψανα ρίχνει μαρμαρόσκονη  και εκχύει κηρομαστίχη. Το μίγμα αυτό αποτελείται από καθαρό κερί, μαστίχα, σμύρνα, αλόη, θυμίαμα, ρητίνη και λάδανο. Αυτά συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το Σώμα του Κυρίου, και τα εκχύει για τη στερέωση του ανεγειρομένου Τάφου."

Απο το Site.
Σύντομη εξήγηση ακολουθίας Εγκαινίων Ιερού Ναού 
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

Ο Εφημέριος των Σισων Μυλοποτάμου προμηθεύει τις Μητροπόλεις με λαδανο για τα εγκαίνια τον Ιερών Ναών. 

iii)Στην περιοχή του Μυλοποτάμου καίγονταν στις Εκκλησιές σαν λιβάνι.

2.)Άραβες.

Η σχέση των Αράβων αρχιζει από τα πανάρχαια χρόνια και φτάνει στις μέρες μας.
Τα ιστορικά στοιχειά:


  • Βίβλος.
Το καραβάνι που πούλησαν τα αδέλφια του τον Ιωσήφ, το οδηγούσαν Ισμαηλίτες.

Ισμαηλίτες
Φυλή που προέρχεται από τον Ισμαήλ, γιο του Αβραάμ και της δούλης της Σάρρας, ’γαρ (Γένεση 21:9-11). Ήταν οργανωμένη σε δώδεκα φυλές και κατοικούσαν στη βόρεια Αραβία (Γένεση 25:12-18). Στους Ισμαηλίτες οι γιοι του Ιακώβ πούλησαν τον αδερφό τους Ιωσήφ, για 20 αργύρια (Γένεση 37:25,27). Ήταν έμποροι αρωμάτων και μύρων τα οποία έφεραν από την Αίγυπτο. Όλοι οι ’ραβες που κατοικούν στη συροαραβική έρημο, ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Ισμαήλ.


  • Ηρόδοτος
Ο πατέρας της Ιστορία  περιγράφει τους Άραβες και περιγράφει την σχέση τους με το λαδανο καθώς και το τρόπο που μάζευαν, από τα γενιά των τράγων.

Τ δ δ λήδανον, τ καλέουσι ράβιοι λάδανον, τι τούτου θωμασιώτερον γίνεται· ν γρ δυσοδμοτάτ γινόμενον εωδέστατον στί· τν γρ αγν τν τράγων ν τοσι πώγωσι ερίσκεται γγινόμενον οον γλοις π τς λης. χρήσιμον δ ς πολλ τν μύρων στί, θυμισί τε μάλιστα τοτο ράβιοι.


  • Πετραία Αραβία.
Ήταν η πρωτεύουσα του βασίλειο των Ναβαταίων Αράβων. Το κυριότερο εμπορικό Κέντρο της Μέσης Ανατολής, τα καραβάνια περνούσαν φορτωμένα λαδανο.

Στις μέρες μας οι Άραβες ήταν ο κυρίως εξαγωγικός προορισμός για την ρητίνη λαδανο.

3).Ιάπωνες.

Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν το λαδανο στα μίγματα Neriko, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της τελετής τσαγιού


Powered By Blogger