Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

22.4.10

Business plan (Προοπτική Ανάπτυξης) Menu


Οι δράσεις που πρέπει να γίνουν για να  ξεχωρίσει το λαδανο από το φυτό Cistus Creticus και να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου.

  • Φορείς

-----------------------------------------------------------
Περιφερειάρχης Κρήτης : Σταύρος Αρναουτάκης


Address of Region of Crete: Eleftherias Square


Post Code: 71201 Heraklion
Regional Governor’s of Crete secretary’s office


e-mail: gram.pkr@pkr.gov.gr
Website: www.crete.gov.gr

Το καλάθι αγροτικών προϊόντων Περιφέρεια Κρήτης.
Το πρώτο βήμα από την Περιφέρεια Κρήτης έγινε ώστε το λάβδανο να ενταθεί στο καλάθι αγροτικών προϊόντων

Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.
Αντıπερıφερεıάρχη
Κοινωνικής Πολιτικής, Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας


Πλατεία Κουντουριώτη
71202 Ηράκλειο - Τηλ. Κέντρο 2813.404.100


Ταχ. Δ/νση: Αχαρνών 2, 104 32, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 210 - 212 4000

Website : http://www.minagric.gr/


Από κρητικά προϊόντα θα αποτελείται το πρώτο από τα αγροτικάκαλάθια που επιδιώκει να δηµιουργήσει σε καθεµία από τις 13 περιφέρειες της χώρας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κρητικά προϊόντα θα περιλαµβάνει το πρώτο καλάθι - πιλότος µε αγροτικά είδη, τρόφιµακαι ποτά, που µε βάση την πρωτοβουλία του υπουργείου θα επιδοτηθούν µε κοινοτικά κονδύλια για να βρουν καλύτερη θέση στα ράφια των σούπερ µάρκετ και να προωθηθούν µε αξιώσεις στις ξένες αγορές.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, τοπιλοτικό αυτό πρόγραµµα θαπαρουσιαστεί την Κυριακή απότον Πρωθυπουργό στο Ρέθυµνο από κοινούµε τον αρµόδιο υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη. Τοκρητικό καλάθιθα περιλαµβάνει,σύµφωνα µε την πρόταση πουεξετάζει το υπουργείο, πολλά _ ή και το σύνολο _ από τα Προϊόντα ΟνοµασίαςΠροέλευσης (ΠΟΠ)καιταΠροϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) του νησιού, όπως δέκα ελαιόλαδα, τρεις τύπους τυριών, το κρητικό παξιµάδι, την ελιά θρούµπα, τρεις τύπους κρασιού, καθώς επίσης οπωροκηπευτικά βιολογικής γεωργίας όπως το σταφύλι και κηπευτικά κυρίως θερµοκηπίου, όπως τοµάτες, λεµόνια, κ.ά.

Πέραν αυτών υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν παραδοσιακά ποιοτικάπροϊόντα (όπως τσικουδιά, ξηρός ανθότυρος, απάκι, κεφαλοτύρι, χυλοπίτες, κ.ά.), χόρτα όπως το σταµναγκάθι και η αγριοαγκινάρα, αρωµατικά βότανα από τα οποία βρίθει το νησί (όπως δίκταµο, φασκόµηλο, µέντα, ρίγανη, κ.ά.),λευκό τυρί άλµης, γιαούρτι, ακόµη και είδη από τροπικές ή υποτροπικές καλλιέργειες που ευνοούνται από το κλίµα, όπως αβοκάντο, µάνγκο, φραγκόσυκα, κ.ά.

Με συγκεκριµένες προδιαγραφές

Ταπροϊόντααυτάθα πρέπει ναέχουν συγκεκριµένες προδιαγραφές και θα βασιστούν σε ελέγχους που θα κάνειστους συνεταιρισµούς που τα παράγουν ο ΟργανισµόςΠιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Agrocert).

Τοκρητικό καλάθιθα αποτελέσει πιλότο και για τα υπόλοιπα 12, και γι’ αυτόν το λόγο το υπουργείο έχει αρχίσει να συντάσσει µια πανελλαδική λίστα µε τέτοια προϊόντα επιλέγοντας µόνο τους οικονοµικά υγιείς συνεταιρισµούς, ανάµεσα στους συνολικά 6.500 της χώρας.

Το επόµενο βήµα

Το επόµενο βήµα θα είναι να φέρει τιςπροτάσεις µε τα προϊόντα στα νέαπεριφερειακά συµβούλια, ώστε αµέσως µόλις καταλήξουν από κοινού στο ποια ακριβώς θαενταχθούν, να συνταχθεί το business plan. Τα κίνητρα στήριξης και προβολής των εν λόγω προϊόντων θα προέλθουν απότο Εθνικό ΣτρατηγικόΣχέδιο ΑγροτικήςΑνάπτυξης«Αλ. Μπαλτατζής» και ένα µικρότερο µέρος από τα παλαιά επιχειρησιακά προγράµµατα της κάθε περιφέρειας.


ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ
Ευρωβουλευτής Πα.Σο.Κ., μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου.
Web site:http://www.sdanellis.gr/
email: spyros_danellis@sdanellis.gr
  • Δήμου Μυλοποτάμου
  • Δήμος Μαλεβιζίου


----------------------------------------------------------------------------
  • Ιστορία.
Ότι ιστορική αναφορά υπάρχει αναφέρετε σε αυτό το προϊόν αποτελεί το Μύρο της Βίβλους.
  • Ιδιότητες – Μοναδικότητα.
Το λάβδανο από το φυτό Cistus Ctreticus είναι ένα μοναδικό φυσικό προϊόν. Το άρωμα και οι ιδιότητες τους είναι μοναδικά. (Δίπλωμα ευρεσιτεχνία).
  • Πιστοποίηση.
Το άμεσο επόμενο βήμα .

  • Ομάδα Παραγώγων Αλάδανου. 
Ομάδα Παραγώγων υπεύθυνη για την πιστοποίηση και την  προστασία της ρητίνης  αλάδανος.
  • Προβολή.
Μια σωστή προβολή στο διαδίκτυο, και οτιδήποτε άλλο προβάλει την μοναδικότητα του λάβδανου.
  • Εξαγωγές.
Είναι ένα προϊόν με καθαρά εξαγωγικό προοπτικές.


  • Οικονομική Προοπτική

Η συλλογή του Λαβδανου είναι πραγματικά μια ΔΥΣΚΟΛΗ εργασία αλλα είναι εντελώς ΑΝΕΞΟΔΗ και αν γίνουν οι σωστές κινήσεις θα αποτελέσει μοχλός ανάπτυξης για την  περιοχή τόσο στον αγροτικό αλλά θα αποτελεί και ένα ισχυρό χαρτί για τον τουρισμό της Κρήτης. 


  • Επεξεργασία (Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας).
Παράγωγη τον προϊόντων του λάβδανου όπως :

Από την ρητίνη το λάβδανο.
Λάβδανο συγκεκριμένο (labdanum concrete)
Λάβδανο απόλυτο (labdanum absolute)

Από το φυτό την λαδανια
Αιθέριο έλαιο (essential oll) .
Τσάι (Cistus Tea)

Παράγωγη προϊόντων από το λάβδανο:

Αρώματα
Καίρια
Σαπούνια
Οτιδήποτε προϊόν ομορφιά.


----------------------------------------------------------------------


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΣΩΝ                                         

«ΑΣΤΑΛΙ» ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1984 
ΣΙΣΕΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ - ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ 
Τ.Κ. 74057
ΑΦΜ 999271562 – ΔΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ


Απόφαση : 99/ 22-2 –2007

Σήμερα Πέμπτη 22-2-2007 και ώρα 20:00 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Σισών στις Σίσες :

ΘΕΜΑ: «Ανάδειξη του φυτού Cistus Creticus spp. Creticus και της ρητίνης αλάδανο, που αυτό παράγει, στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μας».. 

Το Δ.Σ του Π.Α.Σ Σισών λαμβάνοντας υπόψη, πλήθος ιστορικών, επιστημονικών και βιβλιογραφικών πηγών για το φυτό Cistus Creticus spp. Creticus (αγκίσαρος ή αλαδανία) και για την ρητίνη αλάδανο ή λάδανο, που αυτό παράγει όπως :

  1.  Τις ιστορικές αναφορές του Ηροδότου (στο 122, της Θάλειας) και του Διοσκουρίδη (Περί ύλης Ιατρική Α’ 97)
  2.  Την περιήγηση του Γάλλου βοτανολόγου Joseph Pitton de Tournefort το 1700 «Ταξίδι στην Κρήτη και τις νήσους του αρχιπελάγους», Πανεπιστημιακές Εκδώσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2003.
  3.  Τη χρήση του αλαδάνου στην παρασκευή του Άγιου Μύρου.
  4.  Το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ελληνικής Εταιρίας Εθνοφαρμακολογίας με τίτλο «Το Κρητικό Λάδανο», 13 και 14 Ιουλίου 1996, στο Μπαλί Ρεθύμνου.
  5.  Το εκπαιδευτικό σεμινάριο του σχολείου με τίτλο «Αλαδανιά, το αρωματικό φυτό του τόπου μου» που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2004-2005.
  6.  Τις δημοσιεύσεις από την εφημερίδα «Τα Νέα» στις 21/05/2002 και 9/2/2007 και από το περιοδικό «7 ημέρες» της «Καθημερινής» στις 26/09/2006 με τίτλο «Βοτάνια και αποστάγματα - Για καλό και για κακό...».
  7.  Μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.
  8.  Τις φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες που έχει το φυτό και η ιδιαίτερα η ρητίνη λάδανο.
  9.  Τις πολλές προφορικές παραδόσεις του τόπου μας, όπως επίσης τον μοναδικό χειρωνακτικό τρόπο, που η ρητίνη συλλέγεται για πολλούς αιώνες (ακόμη και σήμερα) στη ευρύτερη περιοχή του χωριού μας


Το γεγονός ότι το είδος της ρητίνης αλάδανο που παράγεται σε άλλες περιοχές, όπως νότια Γαλλία, Ισπανία κ.α. είναι από άλλο είδος φυτού το Cistus ladanifer (και με βιομηχανικό τρόπο), καθιστά την παραγωγή του προϊόντος ακόμη πιο μοναδική και πολύτιμη για τον τόπο μας. Η ρητίνη που παράγεται από το φυτό Cistus creticus spp. Creticus έχει καλύτερες φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες.Για τους αυτούς λόγους επιδιώκουμε:Την ανάδειξη και την διατήρηση του φυτού Cistus Creticus spp. Creticus και της ρητίνης αλάδανο που με μηχανικό και παραδοσιακό τρόπο συλλέγεται στην ευρύτερη περιοχή, για την πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.Την πιστοποίηση του αλαδάνου ως προϊόν «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης –ΠΟΠ» με την ονομασία «Κρητικό λάδανο». Ειδικότερα, με τις αναφορικά συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας που διαμορφώνονται, το φυτό Cistus creticus spp. Creticus (λαδανιά η αγκίσαρος) και η ρητίνη λάδανο η αλάδανο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον για την τοπική οικονομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΥΚΤΑΡΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ 
Powered By Blogger