Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

4.2.04

Μελισσοκομικά στοιχεία - Cistus incanus – creticus

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΠΛΑΚΟΎΤΣΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ Α.Π.θ.
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Σελίδες: 64 – 67
ΤΑΞΗ PARIETALES
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ CISTACEAE
Γένος-είδος Cistus incanus – creticus
Κοινό όνομα Λαδανιά, μειτζίνα, κουνούκλα, κουνουκλιά

Περιγραφή φυτού Φρύγανο αειθαλές ύψους 30-100 εκ. Βλαστός διακλαδισμένος, τριχωτός. Φύλλα αντίθετα. μικρά, χνουδωτά, πολύ πυκνά, ωοειδή, με εμφανή νεύρα, αρωματικά.
Άνθη μεγάλα με 5 πέταλα μήκους 4-6 εκ. χρώματος ρόδινου, ρυτιδωμένα. Βγαίνουν στις κορυφές των βλαστών κατά κύματα ή μεμονωμένα.
Οι στήμονες είναι πολυάριθμοι, σε σπονδύλους γύρω από το στίγμα. Στήμονες και στίγμα έχουν χρώμα κίτρινοπορτοκαλί. Είναι από τα ωραιότερα λουλούδια της ανοίξεως.
Μελισσοκομικά στοιχεία Αυτοφύεται σε άγονες και πετρώδεις περιοχές και σε θαμνότοπους. σε ηλιόλουστες θέσεις σε όλη τη χώρα. Τα φυτά εκκρίνουν τις θερμές ώρες του καλοκαιριού από τους βλαστούς και τα φύλλα μια ουσία το λάδανο που παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο.
Το λάδανο συλλέγουν και οι μέλισσες ως πρόπολη.
Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο αλλά και με παραφυάδες και μοσχεύματα. Η Λαδανιά ανθίζει Απρίλιο-Μάιο.
Παρέχει εκτός από την πρόπολη που αναφέραμε, νέκταρ και γύρη χρώματος πορτοκαλί, απαραίτητη τους μήνες αυτούς που το μελίσσι βρίσκεται στην ανάπτυξη.


ΤΑΞΗ PARIETALES
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ CISTACEAE
Γένος-είδος Cistus salvifolius
Κοινό όνομα Ασπροκουνουκλιά, αγριοφασκομηλιά

Περιγραφή του φυτού Φρύγανο ύψους μέχρι 1 μ. Βλασιός διακλαδισμένος Φύλλα ωοειδή, πυκνά, με νευρώσεις ως και το προηγούμενο φυτό (Cistus incanus - creticus). Διαφέρει κυρίως ως προς τα άνθη που έχουν πέταλα πιο μικρά (3-5 εκ.), χρώμα λευκό και δεν είναι ρυτιδωμένα. Στήμονες και στίγμα κίτρινου χρώματος.
Μελισσοκομικά στοιχεία
Φύεται στις ίδιες περιοχές με το προηγούμενο αλλά σε λιγότερη έκταση. Πολλές φορές συνυπάρχουν και δημιουργούν ωραία αντίθεση.
Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο. Μπορεί όμω5 και με παραφυάδες και μοσχεύματα. Ανθίζει Απρίλιο - Μάιο. Δίδει νέκταρ και γύρη χρώματος κίτρινου. Επίσης δίδει και πρόπολη


Μελισσοκομικά στοιχειά για την Λαδανιά: 

Η γύρη της λαδανιά έχει κίτρινο χρώμα και δεν χρειάζεται μελί είναι γλυκιά

Video YouTube


Powered By Blogger