Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

2.4.04

Αμπαρι - γκρι ήλεκτρον - Το αγγλικό όνομα anbar - "ambergris"

(γκρι ήλεκτρον: ουσία που εκκρίνεται από φάλαινα και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιϊα).


Το αμπάρι είναι μια έλαιο ρητίνη παρεμφερή με την εντερική έκκριση με έντονη οσμή και υφή σαν κερί. Η ουσία αυτή παίρνετε από την φάλαινα φυσητήρα και έχει παρόμοιες ιδιότητες και συστατικά με το λάβδανο. Ένας ακόμη λόγος για να σταματήσει η λαδανιά το κυνήγι των φαλαινών.


Το άρωμα του λαδανου ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΛΑΔΑΝΙΑ (CISTUS CRETICUS) έιναι παρόμοιο με  άρωμα με το γκρι ήλεκτρο και μπορεί να το αντικαταστήσει. 


Το γκρι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λόγο το καθεστώς που υπάρχει στην προστασία των φαλαινών.

Το κεχριμπάρι (αρχ. ελλ. ήλεκτρον) είναι διαφορετικό
Το κεχριμπάρι (αρχ. ελλ. ήλεκτρον) είναι απολιθωμένο ρετσίνι το οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων. Παρ' όλο που δεν είναι ορυκτό, μερικές φορές θεωρείται και χρησιμοποιείται ως πολύτιμος λίθος. Το μεγαλύτερο μέρος του κεχριμπαριού στον κόσμο είναι ηλικίας 30-90 εκατομμυρίων ετών. Το ημι-απολιθωμένο ρετσίνι ή το σχεδόν απολιθωμένο κεχριμπάρι καλείται κοπάλη. Ορισμένα τεμάχια κεχριμπαριού φέρουν έγκλειστα στο εσωτερικό τους έντομα.
Powered By Blogger