Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

27.2.97

Τσαι της Κρήτης (Βραστάρι.)

Βραστάρι ονομάζεται ένα ζεστό ρόφημα-αφέψημα που παρασκευάζεται με την προσθήκη, κάποιου βοτάνου σε βραστό νερό (εξ ου και η ονομασία).
Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται στην Κρήτη κυρίως οπου υπάρχει μεγάλη παράδοση στην χρήση των βότανων και των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και αυτό φαίνεται:

1).Τόσο από τα βότανα που πολλές φόρες χρησιμοποιούνται ενδημικά φυτά.
Το Δίκταμο (η έρωντας) (Origanum dictamnus), ματζουράνα ή αντωναϊδα.

2).Στον τρόπο παρασκευής. Που συνήθως βράζουν πολλά βότανα μαζί. Πολλές φορές μαζί με τα βοτάνια προσθέτονται και άλλα συστατικά (π.χ. κανέλλα) δημιουργώντας έτσι άπειρες παραλλαγές βρασταριών. Το ακούμε συχνά στην Κρήτη αλλά όχι μόνο εκεί.

3). Τα βράζουν απτήν αρχή με τον νερό και τους κάνουν δυο βράσεις.

4)Τα βλαστάρια από τα βότανα δεν χρησιμοποιούνται μονό για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά πολλές φόρες τα χρησιμοποιούσαν για ευεξία και βουτούσαν παξιμάδι και ειδικά τοπικά τυριά.

Το νερο και το βοτανο.
Προσθέτουμε το βότανο.
Τα ζεσταίνουμε μαζί.
Περιμένουμε να βράσουν.
1η βράση για το βρασταρι.
Το απομακρύνουμε από την φωτιά.
2η βράση για το βρασταρι