Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

2.2.10

Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΑΖΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΔΑΝΟΥ

Το χαρακτηριστικό που έχει η περιοχή για τον αλάδανο, βασίζετε σε πολλούς παράγοντες :
1.Το υπέδαφος.
2.Η θέση του χωρίου.
3.Αλλά κυριότερος είναι το μικροκλίμα της περιοχής.

Για να γίνει ο αλαδανος ή λάδανο πρέπει
1.Να μη φυσάει.
2.Να έχει ζεστή.
3.Να μην είναι ο καιρός νότιο 3να μη έχει βρέξει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Συμπερασματικά η παραγωγή του αλαδανου είναι μια λεπτή διαδικασία. Έτσι με την ανομβρία και την ζεστή ο αλαδανος έγινε από τα μέσα Απριλίου αλλά με τις απρόσμενες βροχές του Μαΐου το κλαδί του αγκίσαρου ζωντάνεψε με αποτέλεσμα να χαθεί ο αλαδανος. Με τον καύσωνα του Ιουνίου ο αλάδανο θα ξαναγίνει σε περισσότερη ποσότητα.Θα ξαναμυρίσει ο τόπος τα γένια των τράγων θα γεμίσουν αλάδανο και οι αλαδανάρηδες είναι έτοιμοι να τον μαζέψουν