Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

19.8.09

Ιγνάτιου Ζαχαροπούλου Σύγχρονη Πλήρης Θεραπευτική με τα Βότανα.

Ιγνάτιου Ζαχαροπούλου
Ειδικού Γεωπόνου Καθηγητού

Σύγχρονη Πλήρης Θεραπευτική με τα Βότανα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ

Κίστος (Cistus Creticus), οικ. Κιστωδών (Cistaceae) Κοινώς : Λαδανιά, Λάδανο, Λουβιδιά.
Διάφορα είδη του γένους αυτού συναντούμε αυτοφυή στην Ελλάδα. Από τα φυτά αυτά άλλοτε παρασκεύαζαν το φαρμακευτικό Λαύδανο (Laudanum). Τα νεώτερα χρόνια το φάρμακο αυτό (καταπραϋντικό) το παρασκευάζουν από το όπιο που παράγεται από το  Αφιόνι.
Ο Κίστος είναι χαμηλός θάμνος τριχωτός. Έχει φύλλα αντίθετα μικρά ή μεγαλύτερα ωοειδή, μακρουλά. Ανθή που θυμίζουν τα ολιγοπέταλα τριαντάφυλλα. Είναι συνήθως εύοσμα, αλλά που εύκολα ρίχνουν τα πέταλα τους. Είναι λευκά ή κοκκινωπά με στίγματα. Ο καρπός του είναι «κάψα» με πόλους σπόρους. Βλέπε και Συμπλήρωμα Β2.
Άλλο είδος είναι : Κίστος ο μικρανθής (Cistus parviflorus) – Αττική, Κρήτη, Αίγινα, Πόρος – Κίστος ο φασκομηλόφυλλος (Cistus salvifolius) γνωστός και ως αγριοφασκόμηλο ή Κίστος. Κίστος ο τριχωτός (Cistus villosus) κοινώς Λαδανιά, Κίστος ο λαδανοφόρος (Cistus ladaniferus) με πολλά λευκά Ανθή.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ Β2.
Σελίδα 299.
ΚΙΣΤΟΣ: Ο κ. Σ. θ. από το χωριό Έλαια Δωρίδας μας βεβαίωσε ότι εθεραπεύθη τελείως από σοβαρός μορφής κολίτιδα με τη συνεχή χρήση αφεψήματος Κίστου. Ώς μας είπε, έπαιρνε από το θάμνο αυτό με τα δυο χέρια μια αρκετή ποσότητα την οποία έβραζε σε πέντε κιλά νερό έπι πολλή ώρα ώς ότου επύκνωνε, το εσούρωνε και έπινε από ένα ποτηράκι του κρασιού πρωί, μεσημέρι, βράδυ, πριν το φαγητό, έτη ένα ολόκληρο μήνα και περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο ή θεραπεία ήταν τέλεια ως μας εβεβαίωσε. (βλ. λ.).



Powered By Blogger