ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Έτσι μαζεύεται. Η ρητίνη συλλέγεται όταν επικρατεί μεγάλη ζέστη. |
ΣΤΙΣ Σίσες Μυλοποτάμου. μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου, οι κάτοικοι της περιοχής υπερηφανεύονται για μια παγκόσμια αποκλειστικότητα. Είναι οι μόνοι που ασχολούνται με τη συλλογή του λάδανου ή αλαδάνου, όπως το λένε στην Κρήτη. μιας ρητίνης με θαυματουργές ιδιότητες που εξάγεται στις αραβικές χώρες και χρησιμοποιείται για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.
Το λάδανο παράγεται από το ενδημικό φυτό κίσθος - «αγκίσαρος» για τους Κρητικούς - που αν και συναντάται σε πολλά σημεία, μόνο στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Σισες, Μπαλί, Αλόιδες και Φόδελε οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τη συλλογή του. Πριν από μερικά χρόνια, μάλιστα, ήταν δασική πηγή εισοδήματος μαζί με χα εσπεριδοειδή!
«Κάποτε πριν από 10-15 χρόνια μόνο στην περιοχή Σισών μαζεύαμε 4 τόνους λάδανο και το πουλούσαμε προς 12.000 δραχμές το κιλό», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιάννης Ζερβός, που επισημαίνει ότι σήμερα η τιμή του είναι 15.000 δραχμές το κιλό και εξάγεται κυρίως στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Με τα χρόνια, συνεχίζει, βρήκαν χημικά υποκατάστατα του λαδάνου και έπεσε η ζήτηση, έμεινε και η τιμή του στάσιμη».
Τώρα, όμως, το ενδιαφέρον των επιστημόνων για το λάδανο, που ήταν γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες από την εποχή του Ιπποκράτη Πλίνιου, αναθερμαίνεται και γι' αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Μπαλί Ρεθύμνου εκπαιδευτικό σεμινάριο από την Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας, όπου ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
«Το λάδανο γνωστό για τις ιδιότητες του αυτές ερευνήθηκε πρόσφατα (1986 -1996) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης με τον κ. Κατερινόπουλο και το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών Χανίων, με τον κ. Οικονομάκη». λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, που υπογραμμίζει ότι «τα σύγχρονα επιστημονικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την παράδοση και τις παρατηρήσεις του Ιπποκράτη, που αφορούν την ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαρκινική ιδιότητα του λαδάνου», ενώ η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΕΠΙΠΟΝΗ
Η ρητίνη συλλέγεται όταν επικρατεί μεγάλη ζέστη, από τους μήνες Μάιο μέχρι και Αύγουστο και είναι μια επίπονη εργασία, που την καθιστά ακόμα πιο δύσκολη η αποπνικτική μυρωδιά του. Χρησιμοποιείται, ακόμη, και σαν θυμίαμα ή σαν απολυμαντικό, ενώ στη λαϊκή θεραπευτική της επαρχίας Μυλοποτάμου, το λάδανο χρησιμοποιείται διαλυμένο σε θερμό ελαιόλαδο για εντριβές σε βρογχικές παθήσεις, δερματολογικά και τα φύλλα του είναι ιδανικα για αφέψημα.
Κώστας Μπογδανιδης