Αρχικό

Παρουσίαση του τρόπου συλλογής όπως αυτός γίνεται ακόμη και σήμερα KAI ΜΟΝΟ στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σισες του Δήμου Μυλοποτάμου, Κρήτης (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ).

16.4.05

Ενετοι. Μια εικόνα της αγροτικής παραγωγής.Φραντζέσκο Μοροζίνι.

Φραγκίσκος Μοριζίνι


«Τις καλές χρονιές μπορεί να βγάλει 500 χιλιάδες μίστατα λαδιού και πολύ μεγάλη ποσότητα μοσκάτο και μαλβαζία μπρούσκο. Τυρί βγάζει ολόκληρες καραβιές. Σταφίδες 80 χιλιάδες, oldano (λάβδανο;) 10 χιλιάδες. Βελανίδι 5 χιλιάδες. Μέλι σε μεγάλη ποσότητα. Αλάτι μπορεί να βγάλει όσο θέλει κανείς.»

(Απόσπασμα από την έκθεση του Γενικού Προβλεπτή Φραγκίσκου Μοριζίνι το 1629, Στέργιου Γ. Σπανάκη, Μνημεία της Κρητικής Ιστορίας, τ. ΙΙ, Ηράκλειο 1950, σελ. 103-4)